Even voorstellen: Arie van den Herik, accountmanager SOB-Rotterdam

“Wat een mooie uitdaging om mij in te mogen zetten voor Sterk Techniek Onderwijs in Rotterdam!”

Naast algemene informatie over projecten en de voortgang van Tech op Zuid lichten we regelmatig een projectleider of partner uit op de website en in de nieuwsbrief. Deze maand stellen we u graag voor aan Arie van den Herik, de nieuwe accountmanager bij SOB-Rotterdam.

Welkom aan boord Arie! Wat ga je doen voor Sterk Techniek Onderwijs in Rotterdam?

Als accountmanager ga ik in eerste instantie op zoek naar bedrijven die zich willen inzetten om de aansluiting naar de beroepspraktijk te verbeteren door het aanbieden van bijvoorbeeld stages en gastlessen. Daarnaast ga ik voor het project Bouwen aan Techniekhub kijken op welke manier we de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven kunnen verduurzamen en zichtbaar maken.

Kun je iets vertellen over je achtergrond in het onderwijs?

Mijn carrière begon ooit ook in Rotterdam. Als jonge leerkracht met een diploma wiskunde en economische wetenschappen op zak werd ik aangesteld op de Juliana Mavo aan de Pr. Margrietstraat in Rotterdam Hillegersberg (nu onderdeel van de Melanchthon Mavo Schiebroek). Op deze school heb ik de liefde voor het onderwijs opgedaan. Nog steeds heb ik contact met een aantal oud-collega’s. Na 5 jaar in Rotterdam ben ik verhuisd naar het agrarisch onderwijs (vmbo) in Ottoland (later Wellant en straks Yuverta). Daar heb ik een prima tijd gehad en geleerd hoe onderwijs en bedrijven kunnen samenwerken op inhoud en middels stages! De school wás als het ware van het regionale bedrijfsleven. Het agrarisch onderwijs was daarin uniek in die tijd. Later heeft dit ook wel als voorbeeld gediend voor de verdere ontwikkeling van het vmbo. Na deze periode heb ik gekozen voor het mbo en daarin alle ontwikkelingen (schaalvergroting, commercieel aanbod /contractonderwijs, inhoudelijke vernieuwing, projecten) van nabij meegemaakt. Altijd in een managementfunctie. In 1999 ben ik gestart als directeur van het toenmalige SSPB Dordrecht, tegenwoordig Bouwmensen. Een collega-bedrijf van Rijnmondbouw. Daar heb ik een fantastische tijd gehad en veel geleerd hoe we samen met de bedrijven de opleidingen vorm konden geven in een gedegen en inhoudelijke samenwerking met het ROC. Daarin veel samengewerkt met het vmbo!

“Ik zet me graag in voor verbinding van ondernemers, overheid en onderwijs.”

Hoe ben je zelfstandig ondernemer geworden?

Op het “hoogtepunt” werden 180 leerlingen gedetacheerd bij bouwbedrijven. Helaas werd het rond 2010 allemaal veel minder. Crisis! Bedrijven stuurde leerlingen terug, subsidies verdwenen en een forse afslanking was het gevolg. In 2012 werd mijn contract opgezegd en heb ik gekozen voor het zelfstandig ondernemerschap!

Het was een uitdagende tijd. Zelf “de boer op” om opdrachten te verwerven. Fascinerend hoe het dan toch lukt middels het netwerk opdrachten te kunnen binnenhalen. Dat is een hele lijst geworden….. ik heb met vallen en opstaan veel geleerd. Ik heb er altijd voor gekozen de opdrachten te verrichten in de verbinding van ondernemers, overheid en onderwijs. Daarnaast heb ik ook ervaring opgedaan in meerdere politieke en maatschappelijke functies en bv als bestuurslid van de Werkgevers Drechtsteden.

Wat mogen we verder nog van je weten?

Ik woon in Sliedrecht (geboren en getogen ook) en heb een “geschiedenis” in de baggerindustrie. Mijn ene opa was garantieschipper en de andere werkzaam in de kust- en oeverwerken.

Privé ben ik getrouwd, mijn echtgenote is directeur van een basisschool in Ridderkerk, en ik heb twee kinderen en 4 kleinkinderen.

Hoe kunnen bedrijven contact met je opnemen?

Ik zie er enorm naar uit om vanuit mijn expertise/ervaring met veel energie en enthousiasme aan de slag te gaan! De eerste ontmoetingen die ik heb gehad zijn veelbelovend.

Via mail ben ik te bereiken onder arie@sob-rotterdam.nl en telefonisch 06 51508417.