Rotterdamse scholieren lopen warm voor techniek op Techmission010

“Ruim 1.500 middelbare scholieren uit de regio Rijnmond van VMBO-, HAVO- en VWO-scholen genoten op Techmission010”.

Meer dan 20 middelbaren scholen deden in februari 2022 met ruim 1500 scholieren mee aan Techmission010. In deze tech-experience werken we samen met andere organisaties gerelateerd aan de haven en techniek. We lieten de jongeren meemaken hoe inspirerend een baan in de techniek kan zijn, vaak in tegenstelling tot hun eerdere beeld; dat van een sector met alleen zwaar en vies werk.

Een keuze voor techniek of de haven levert bovendien een goed arbeidsperspectief op! En dat is goed voor Rotterdam, en heel Nederland. De krachten bundelen voor meer goed geschoold technisch personeel dat we de komende jaren zo hard nodig hebben. Na het Techmission010 lespakket in de klas, de betekenisvolle experience in de Onderzeebootloods en de door coaches begeleide debriefing, kunnen de jongeren antwoord geven op de vragen: “Waar ben ik goed in, wat vind ik leuk en past een techniekprofiel bij mij?”.

“Techmission010 helpt leerlingen uit de onderbouw op speelse wijze ontdekken of een technische profielkeuze bij hen past.”

Een zeer geslaagde editie
De organisatie en partners kijken zeer tevreden terug op een geslaagde editie. Willemijn Phielix van Techmission010 zegt: “Techmission010 helpt leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs op speelse wijze ontdekken of een technische profielkeuze bij hen past. Wat Techmission innovatief maakt is dat het een uniek techniek-georiënteerd spelelement combineert met de spanningsopbouw van een escape room.”

Leerlingen werken met hoofd én handen
Cock van der Brugge, programmamanager Tech op Zuid: “Het mooist van de aanpak van Techmission 010 vind ik dat de leerlingen volledig worden ondergedompeld in een ervaring waarin ze hun hoofd en handen nodig hebben. Ze moeten hun fantasie aanspreken maar ook hun kennis en verstand. De impact van wat ze meemaken op zo’n dag gaat veel verder dan een gemiddelde les over techniek over technische beroepen. Je hoeft alleen naar de gezichten te kijken om te weten dat dit klopt.”

Mooie kennismaking met profielkeuzes
Scholen en bedrijfsleven slaan de handen ineen om Techmission010 een succes te maken. Het Zuiderpark College is één van de deelnemende scholen. Bertram Spetter vertelt wat het betekent voor de leerlingen: ”Onze leerlingen staan vlak voor het maken van een definitieve profielkeuze. Deze experience laat hen op een zeer uitdagende wijze kennismaken met één van de vele techniekopties. Ze ervaren onder meer het omgaan met veiligheidsregels en het hanteren van (elektra)begrippen. Daarnaast zie je tijdens de experience dat de leerlingen binnen hun team op een constructieve wijze gaan samenwerken en ook echt gezamenlijk het voorgelegde probleem trachten op te lossen. Ze ervaren hiermee dat techniek meer is dan alleen maar iets maken of repareren.”

En zijn persoonlijke terugblik? “Ik kijk met veel plezier terug naar deze editie. Ik heb genoten van het enthousiasme bij onze leerlingen. Door de opzet werden zij meegezogen in de experience. Grote complimenten voor de organisatie. Aanbod is duidelijk en gestructureerd. Het programma sluit erg goed aan bij de belevingswereld van de leerlingen.”

Techmission010 bereikt de juiste leeftijdsgroep in cruciale fase
RDM Rotterdam is de initiatiefnemer van dit project en coördinert de samenwerking en financiering.

Jouke Goslinga licht toe: “Wij zijn er trots op dat Techmission010 door zo veel organisaties wordt gedragen. De leeftijdsgroep van 13/14 jaar is uitdagend om te bereiken, maar met deze experiende lukt dat bijzonder goed. Juist op zo’n cruciaal moment in hun onderwijs (lees, net voor profielkeuze) is de kansen van techniek op een aansprekende en inspirerende manier met hen delen van groot belang. Deze editie was zeer geslaagd.”

Partners Techmission010
Techmission010 is een loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)-programma dat middelbare scholieren die aan de vooravond van hun profielkeuze staan, hun talenten laat ontdekken en écht raakt en in beweging krijgt voor een toekomst in de haven en de techniek. Techmission010 wordt mogelijk gemaakt door RDM Rotterdam en partners, NPRZ en Tech op Zuid. De partners van RDM Rotterdam zijn: Gemeente Rotterdam, Port of Rotterdam (RDM programmabureau), Hogeschool Rotterdam (RDM Centre of Expertise), Techniek College Rotterdam, STC Group, Deltalinqs, Wij Techniek (voorheen: OTIB), EIC Mainport, IT Campus, OOM en Bouwend Nederland. Kortom: samen nú de harten winnen voor goede banen later. Meer informatie: www.Techmission010.nl