Rotterdamse solar challenge in Show Your Talent

Show Your Talent laat middelbare scholieren hun eigen talent voor techniek ontdekken”.

Onder het motto ‘Show your talent’ faciliteren en enthousiasmeren we vanuit Tech op Zuid vmbo-scholen op Zuid, om hun leerlingen deel te laten nemen aan challenges, wedstrijden en evenementen. Hierdoor krijgt hun enthousiasme en talent voor techniek ruim baan. Projectleiders Bas Labrijn en Fatma Cankurtaran (beiden van RVC De Hef) werken hier hard aan. Op 30 juni van dit jaar staat er een Rotterdamse versie van de Young Solar Challenge op het programma.

De Young Solar Challenge is een combinatie van techniek, tactiek en teamwork.”

Jaarlijks vindt de Young Solar Challenge plaats in de voor de organisatie nader te bepalen locaties, van stad tot dorp, alles is mogelijk. Teams van middelbare scholieren bouwen samen een professionele zonneboot en nemen deel aan een spannende race. Op een nog geheime locatie in de Rotterdamse haven doen straks zes locaties van bij Tech op Zuid aangesloten scholen mee (vijf scholen op Zuid plus STC locatie Westzeedijk).

In Rotterdam komen er twee versies van de solar challenge. In de onderbouw maken klassen radiografisch bestuurbare kleine bootjes. Na een interne wedstrijd binnen de school racen de teams met de beste boten tegen elkaar op het evenement. In de bovenbouw bouwt elke school een eigen zonneboot (van wel 5,5 meter) met 1 leerling erin om te besturen. De scholen racen dan op het evenement tegen elkaar.

De boten worden gemaakt met onderdelen uit een een bouwpakket. De basis is dus gelijk, maar details zoals bijvoorbeeld stroomverdeling kan anders zijn. Elk team mag daarover nadenken om hun boot zo goed mogelijk te maken. Alle techniek werkt op zonnepanelen.

Projectleider Bas Labrijn: “De Rotterdamse Young Solar Challenge belooft een mooi evenement te worden waar we ook graag leerwerkbedrijven bij betrekken. Dit jaar komt er bijvoorbeeld een vrachtwagen met een escaperoom op het terrein. Als deze eerste editie een succes blijkt dan hebben we al grootse plannen voor de komende jaren. Wordt vervolgd!”

 

Headerbeeld: Edwin Westra