Rotterdamse vmbo-scholen gaan strijd met elkaar aan in zelfgemaakte solarboten

Na vele uren werk tijdens lesuren en zelfs meerdere uren daarbuiten was het dan zover. Zes technische scholen uit Rotterdam maakten in teamverband een eigen solarboot. Wat begin van dit jaar begon als een pallet vol met voorbehandeld hout, werd in een half jaar tijd omgetoverd tot een ware boot met een stuur, een gashendel, zonnepanelen, accu’s, een waterpomp en een sterke motor. Leerlingen en docenten hadden hiermee een uitdagend project in handen, met als doel het ‘leren door doen’.

Leerkracht Bert Berkien:

“Met dit project kunnen de leerlingen mooi kennismaken met deze vormen van techniek en dit later gebruiken in hun keuze voor het vervolgonderwijs.”

De Young Solar Challenge X Rotterdam 2022 bestond uit twee onderdelen. De bovenbouwleerlingen van de scholen maakten een grote boot waar één persoon in kan varen. De onderbouwleerlingen maakten meerdere kleinere RC-bootjes.

Op 28 juni 2022 werden de grote boten op eigen initiatief van de scholen naar de gemeente Zuidplas vervoerd aan de hand van boottrailers en vrachtwagens. Eén school kreeg het zelfs voor elkaar dat de Marine bereid was de solarboot van en naar school te vervoeren. Niet alleen werden op deze dag de boten van school naar de roeibaan vervoerd, maar ook werden de puntjes op de i gezet, zoals het testen en de technische keuring van de organisatie en, niet geheel onbelangrijk, het laden van de accu’s.

Dit leverde voor een aantal leerlingen en docenten enige spanning op. Zo had de motor van team De Hef een storingscode. Gelukkig kon er dezelfde dag nog een nieuwe motor worden geregeld. Na de zwemtest van de schippers werden de boten te water gelaten. Blijft de boot drijven? Werkt de pomp? En vaart de boot ook echt? Ja! De solarboten werkten allemaal!

Op een stralend zonnige dag, 30 juni 2022, was het dan zover. Er werden verschillende wedstrijden gevaren op de Willem-Alexander Baan. Een prachtige locatie buiten de stad, waar alle ruimte is om een mooi evenement neer te zetten, zoals de Young Solar Challenge X Rotterdam 2022. Door het varen raakten de accu’s leeg, maar na een momentje geduld werden deze door middel van de zon op de zonnepanelen weer opgeladen. Het laatste element, ‘de sprint’, was voor sommige boten niet haalbaar doordat de accu leeg raakt of de boot te vol met water liep. De overwinning van deze challenge was voor RVC De Hef, maar, zoals bij elke wedstrijd, is het meedoen toch echt het belangrijkste.

Met deze Young Solar Challenge X Rotterdam 2022 deden mee:

  • RVC De Hef
  • STC Anthony Fokkerweg
  • Het Wartburg College
  • Het Zuiderpark College
  • Het Schreuder College locatie Slinge
  • STC Westdijk