Strijden om de eer in de Young Solar Challenge

Vier vmbo’s op Rotterdam Zuid doen mee. In twee categorieën: bovenbouw met grote boot om in te varen, onderbouw bestuurt kleine RC-bootjes vanaf de kant…

Rotterdamse vmbo-scholen gaan opnieuw de strijd met elkaar aan in zelfgemaakte solarboten. Na het succes van afgelopen jaar staan leerlingen weer te popelen om aan de gang te gaan met het bouwen van de boot. Leren door doen is het doel. Een mooie manier om kennis te maken met verschillende vormen van techniek. Met als klap op de vuurpijl een echte challenge.

De Young Solar Challenge is een combinatie van techniek, tactiek en teamwork…”

Vijf vmbo-scholen strijden om de eer
Projectleider Ruben Bolsius coördineert dit project dat onderdeel is van de ‘Show your talent!’ innovatiewedstrijden: “Vier vmbo’s op Rotterdam Zuid doen mee. Net als vorig jaar strijden RVC De Hef, STC, Het Wartburg College, Het Zuiderpark College en – uit Noord – STC Westdijk om de eerste plaats. Dat doen ze in twee categorieën: de bovenbouwleerlingen maken een grote boot waar één persoon in kan varen. De onderbouwleerlingen maken meerdere kleinere radiografisch bestuurbare bootjes die ze vanaf de waterkant besturen tijdens de race.”

Talent voor techniek ontdekken
De boten worden gemaakt met onderdelen uit een een bouwpakket. De basis is dus gelijk, maar details zoals bijvoorbeeld stroomverdeling kan anders zijn. Elk team denkt zelf na hoe ze hun boot zo goed mogelijk kunnen maken. Alle techniek werkt op zonnepanelen. 

Voor in de agenda
Het bouwen van de boten begint in februari op de scholen. De Young Solar Challenge vindt plaats op vrijdag 16 juni a.s. op de Willem-Alexander Roeibaan in Rotterdam. Zet ‘m vast in je agenda.

Met ‘Show your talent’ faciliteert en enthousiasmeert Tech op Zuid vmbo-scholen op Rotterdam Zuid om hun leerlingen deel te laten nemen aan challenges, wedstrijden en evenementen. Hierdoor krijgt hun enthousiasme en talent voor techniek ruim baan.

 

Headerbeeld: Mayola Dijksman