Techmission010 laat techniek en haven leven voor Rotterdamse jongeren

We bundelen krachten voor verminderen van het tekort op de arbeidsmarkt”.

Dit jaar bundelt Tech op Zuid opnieuw de krachten met andere Rotterdamse organisaties in techniek en de haven om techniekonderwijs zichtbaar, tastbaar en voelbaar te maken. Dat doen we door bij te dragen aan Techmission010, een onderwijsinitiatief van RDM Rotterdam. Het LOB-programma Techmission010 bestaat uit een lespakket, een experience in de Onderzeebootloods op RDM Rotterdam op 16, 17, 18, 21, 22 en 23 februari 2022 en een reflectie naderhand waarmee jongeren ontdekken: ‘waar ben ik goed in, wat vind ik leuk en past een techniekprofiel bij mij’. Techmission010 werd in 2019 voor het eerst geïnitieerd en een snelgroeiend aantal VMBO-, HAVO- en VWO-scholen in de regio Rijnmond neemt deel. Op dit moment volgen meer dan 20 middelbare scholen het LOB-programma.

Techmission 010 biedt Rotterdamse jongeren een gunstig arbeidsperspectief”

Techmission010 is een loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)-programma dat middelbare scholieren die aan de vooravond van hun profielkeuze staan, hun talenten laat ontdekken en écht raakt en in beweging krijgt voor een toekomst in de haven en de techniek. Steeds vaker blijkt uit onderzoek dat jong beginnen met het onder de aandacht brengen van een onderwijsveld, in dit geval dat van techniek, het beste resultaat geeft. En dat is in de technische sector hard nodig, omdat de Nederlandse arbeidsmarkt ook de komende jaren een snelgroeiend tekort heeft aan goed geschoold technisch personeel.

Veel te vaak hebben jongeren een achterhaald beeld van de technieksector; de sector van zwaar, vies en slecht betaald werk. Of die van the matrix-achtige clichébeelden, met name als gedacht wordt aan innovatie en techniek in de toekomst. Het LOB-programma Techmission010 laat zien waar het écht om gaat en verandert het beeld dat jongeren hebben van techniek. De leerlingen worden in een paar weken tijd ondergedompeld in een spannende wereld waar het draait om techniek. En ontdekken hoe leuk techniek en de haven kunnen zijn. Bovendien is een carrière in de techniek of de haven erg kansrijk, terwijl de banen in sectoren die populair zijn bij jongeren, zoals de juridische en administratieve sector, juist afnemen.

Partners Techmission010

Techmission010 wordt mogelijk gemaakt door RDM Rotterdam en partners, NPRZ en Tech op Zuid. De partners van RDM Rotterdam zijn: Gemeente Rotterdam, Port of Rotterdam (RDM programmabureau), Hogeschool Rotterdam (RDM Centre of Expertise), Techniek College Rotterdam, STC Group, Deltalinqs, Wij Techniek (voorheen: OTIB), EIC Mainport, IT Campus, OOM en Bouwend Nederland. Kortom: samen nú de harten winnen voor goede banen later. Meer informatie: www.Techmission010.nl